Φυσικοθεραπεία με κινησιοθεραπεία: Μια θεραπεία που αντιμετωπίζει πολλά σωματικά προβλήματα

Η κινησιοθεραπεία είναι μία θεραπευτική μορφή φυσικοθεραπείας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ποικίλων σωματικών προβλημάτων, ενώ παράλληλα διαθέτει και προληπτικές ιδιότητες. Βασικοί στόχοι της κινησιοθεραπείας είναι η αποκατάσταση της καλής λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης, η βελτίωση των σωματικών αντοχών, η ενδυνάμωση των μυών αλλά και η σταδιακή απώλεια βάρους.

Η κινησιοθεραπεία, ως μέθοδος φυσικοθεραπείας, προτιμάται για τις θεραπευτικές τις ιδιότητες σε περιπτώσεις ασθενών που υποφέρουν από πόνους στον αυχένα, δισκοπάθεια, ατροφία μυών, πάρεση των άκρων, παχυσαρκία και χρόνιες καρδιολογικές και αναπνευστικές παθήσεις. Η μακρά λίστα των προβλημάτων στην αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να συμβάλλει η κινησιοθεραπεία ακολουθείται και από έναν ευρύ κατάλογο μεθόδων που χρησιμοποιεί.
Ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει κάποιες εξατομικευμένες ασκήσεις με τη βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή και σύμφωνα πάντα με τη διάγνωση του θεράποντος ιατρού. Ο ασθενής μπορεί να προχωρήσει κάνοντας μόνος του κάποιες ασκήσεις, ενώ με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί και κάποιο ειδικό μηχάνημα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιτήρηση από κάποιον ειδικό θεωρείται χρήσιμη. Στη συνέχεια, ο ασθενής μπορεί να ενταχθεί και σε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα ασκήσεων. Ιδιαίτερα αποτελεσματικές έχουν αποδειχθεί ότι είναι οι ασκήσεις σε πισίνα, όπου οι ενδιαφερόμενοι ακολουθούν διάφορα προγράμματα -συνήθως- αεροβικής άσκησης. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τη θεραπευτική αξία του περπατήματος ενώ αξίζει να προσθέσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η κινησιοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με συνεδρίες ρεφλεξολογίας.

Χαρίλαος Βογιατζής