Από την εποχή του Ιπποκράτη… ως τις μέρες μας…

Η Ρεφλεξολογία σαν συμπληρωματική μέθοδος φυσικοθεραπείας, εμφανίστηκε, ή πιο σωστά, επανεμφανίστηκε περίπου στα μέσα του περασμένου αιώνα στη Δύση, παρόλο που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη της Ιστορίας. Γεγονός είναι ότι υπάρχουν Αρχαιοελληνικές παραστάσεις, που απεικονίζουν ανθρώπους που δέχονται ρεφλεξολογία. Αντίστοιχες εικόνες υπάρχουν και σε αρχαίες κινεζικές παραστάσεις. Αδιάφορο όμως από πού προέρχεται, το αδιαμφισβήτητο γεγονός, είναι ότι βοηθά πάρα πολύ στη ψυχοσωματική υγεία.Το όνομά της το οφείλει στην Αγγλική λέξη reflex – ρεφλέξ, που σημαίνει μεταξύ άλλων και αντανακλαστικό, και στην ελληνική λέξη –λόγος, -λογία που θέλει να υποδηλώσει ειδικότητα. Όπως προκύπτει σαφώς, από αρχαίες παραστάσεις, -που απεικονίζουν κάποιον να κάθεται σε αναπαυτική καρέκλα, ή ξαπλωμένος, ενώ ο θεραπευτής εργάζεται στο πέλμα του- οι φυσικές μέθοδοι έχουν σίγουρα αρχαία καταγωγή, και εφαρμόζονταν ευρέως. Σήμερα, που ο κόσμος μας μοιάζει να έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο που οδηγείται, από το σύγχρονο τρόπο ζωής, ξανα-ανακαλύπτει διάφορες συμπληρωματικές – εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες, αντί να απομακρύνονται από την ανθρώπινη φύση, πολύ απλοϊκά λέγοντάς το, επιστρέφουν, ή ακόμα πιο σωστά ΜΑΣ επιστρέφουν σε αυτήν…

Που βασίζεται η ρεφλεξολογία

Η Ρεφλεξολογία βασίζεται στο γεγονός ότι, το ανθρώπινο σώμα, ακολουθώντας το αρχαίο ρητό – αξίωμα που λέει, ‘’όπως είναι επάνω, είναι και κάτω’’ αντανακλάται και αυτό [όπως και το ίδιο αντανακλά] στις παλάμες, στα μάτια, στα πέλματα και σε διάφορα άλλα σημεία στο σώμα. Με άλλα λόγια, στο πέλμα, έχουμε μια μικρογραφία του ανθρώπινου σώματος, ακριβώς όπως και ο άνθρωπος – τηρουμένων πάντα των αναλογιών- είναι η μικρογραφία του Σύμπαντος. Η ίδια η ‘’θεραπευτική’’ αγωγή, γίνεται με ένα ιδιαίτερο είδος άσκησης πιέσεων, σε όλα τα σημεία του πέλματος, που όπως είπαμε παραπάνω, έχουμε αντανάκλαση ολόκληρου του σώματος. Στα πέλματα ‘’περνούν’’ πάνω από 7000 νεύρα, εξασφαλίζοντας έτσι ‘’επικοινωνία’’ με όλο το σώμα. Αυτή η επικοινωνία είναι αμφίδρομη. Αυτό θέλει να πει, πως σε ένα πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη για παράδειγμα, όταν αγγίζουμε το αντανακλαστικό της σημείο στο πέλμα, ο άνθρωπος πονάει. Δουλεύοντας σε αυτό το σημείο ειδικά, μετά από λίγο ο δεχόμενος τη συνεδρία παύει σιγά – σιγά να πονά, και όταν αυτή τελειώσει μπορεί να μην πονά, ούτε καν στο ίδιο το σημείο της σπονδυλικής στήλης. Εδώ λοιπόν επιβεβαιώνεται ότι το μήνυμα της σπονδυλικής στήλης ότι πονά, έφθασε στο πέλμα στο αντανακλαστικό της σημείο, αλλά και από εκεί πέρασε το δικό μας ‘’μήνυμα’’ βοηθώντας την να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Πως μπορεί να βοηθήσει θεραπευτικά η ρεφλεξολογία

Προκύπτει λοιπόν σαφώς, ότι η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει σε διάφορα προβλήματα, ‘’προάγοντας’’ τη λειτουργία των συστημάτων του σώματος. Έτσι λοιπόν ο όρος συμπληρωματική θεραπεία, της ταιριάζει απόλυτα. Ο όρος προληπτική, της ταιριάζει εξίσου, μια και εξασφαλίζει τη καλύτερη δυνατή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού, απομακρύνοντας έτσι τη πιθανότητα για την απόκτηση κάποιας παθολογίας. Και αυτό το κάνει διότι, καταφέρνει πολύ καλά, τη χαλάρωση του νευρικού μας συστήματος. Είναι πλέον γνωστό, ότι ο σύγχρονος άνθρωπος σωματοποιεί και δημιουργεί ασθένειες, ως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του. Η ρεφλεξολογία, με τη χαλάρωση που προκαλεί στο νευρικό σύστημα, δημιουργεί έτσι ένα προστατευτικό τείχος, ανεβάζοντας την ποιότητα των λειτουργιών του σώματος. Όπως είχε πει πολύ επιτυχώς, ο δάσκαλός μου, ‘’η ρεφλεξολογία δίνει υγεία σε γεωμετρική πρόοδο’’, είναι εμφανές ότι είναι καλό να την κάνουμε μια φορά εβδομαδιαία. Από μας απαιτεί μόνο μια ώρα την εβδομάδα, και σε αντάλλαγμα μας δίνει τόσα πολλά!!!
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!