Νεο-κρανιοιερή θεραπεία, τι είναι και πως εφαρμόζεται

Η νεο-κρανιοιερή θεραπεία είναι ένας συνδυασμός σωματικής και ψυχολογικής θεραπείας Αποτελεί εξέλιξη της κρανιοιερής θεραπείας και έχει προκύψει μετά από πολυετή έρευνα και εμπειρία.

Η νέο-κρανιοιερή θεραπεία δεν είναι ούτε σωματική θεραπεία ούτε ψυχολογία, αλλά και τα δυο μαζί. Η νέο-ΚρανιοΙερή Θεραπεία είναι η πιο ενημερωμένη εξέλιξη της γνωστής ΚρανιοΙερής Θεραπείας και έχει προκύψει μέσα από δεκαετή έρευνα και εμπειρίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Μέχρι πριν από 15 χρόνια υπήρχαν ανά τον κόσμο δύο ρεύματα ή σχολές ΚρανιοΙερής Θεραπείας: εκείνη που αντιπροσωπεύει τιςθεωρίες του Dr. Sutherland και εκείνη που διδάσκει και εφαρμόζει τις ανακαλύψεις και εφαρμογές του Dr. Upledger. Οι εκπρόσωποι των δύο αυτών σχολών βρίσκονται σε ένα συνεχή πόλεμο, διότι δεν μπήκαν πότε στη διαδικασία να κατανοήσει ο ένας τη διδασκαλία του άλλου.Στην ουσία δεν υπάρχει κανένα σημείο τριβής. Τι πιο φυσιολογικό λοιπόν, για όλους εμάς που διδαχθήκαμε και εφαρμόσαμε όχι μόνο τις τεχνικές αλλά και τη φιλοσοφία των δύο αυτών δασκάλων, να δημιουργήσουμε τις γέφυρες εκείνες που δείχνουν ότι και οι δυο διδάσκουν βασικά το ίδιο πράγμα, δηλαδή «άγγιξε το σώμα του θεραπευόμενου από την καρδιά σου, δείξτ’ του ότι είσαι 100% παρών, ότι έχεις χρόνο και προπάντων ότι αποδέχεσαι την αλήθειά του

νέα κρανιοιερή θεραπεία
Μασαζ στο κεφάλι, νεο κρανιοιερή θεραπεία

. Τη δουλειά της θεραπείας την αναλαμβάνει τότε το ίδιο το σώμα. Μην έχεις την ψευδαίσθηση ότι μπορείς εσύ να το θεραπεύσεις!»
Η νέο-κρανιοιερή θεραπεία συμπεριλαμβάνει τις τεχνικές και των δύο σχολών και είναι η φυσιολογική εξέλιξη και των δυο μαζί, δηλαδή της διδασκαλίας «Αναπνοή Ζωής» (Breath of Life) του Dr. Sutherland και της διδασκαλίας «ΣωματοΣυναισθηματική Απελευθέρωση» (Somatoemotional Release) του Dr. Upledger. Η Νέο-ΚΙΘ είναι άγγιγμα καρδιάς πιο ήπιο και από αυτό των 5 γραμμαρίων. Είναι εμπιστοσύνη στην ύψιστη σοφία του σώματος.

Τι ξεχωρίζει τη Νέο-Κράνιοιερη Θεραπεία από την Κρανιοιερή Θεραπεία

Βάσει της κλασικής ΚρανιοΙερής Θεραπείας, ο θεραπευτής είναι αυτός που ξέρει πώς πρέπει να είναι η υγιής κατάσταση του σώματος και κάνει τους χειρισμούς για να την επαναφέρει. Αυτή η ΚρανιοΙερή Θεραπεία είναι πεπαλαιωμένη και μη ολιστική.

Στη νέο-κράνιοιερή θεραπεία ο Συνοδοιπόρος(θεραπευτής) έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη σοφία του σώματος του Ταξιδιώτη(θεραπευόμενου), διότι μόνο το σώμα το ίδιο γνωρίζει τι χρειάζεται για να θεραπευτεί. Αυτό οδηγεί τα χέρια του Συνοδοιπόρου εκεί που χρειάζεται το σώμα για να πάρει το θάρρος και να θεραπευτεί. Αυτό γνωρίζει αν και πότε είναι έτοιμος ο Ταξιδιώτης να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς κάνει και τον αρρωσταίνει και τι χρειάζεται για να ξαναβρεί την υγεία του. Στη Νέο-ΚΙΘ, «ΚρανιοΙερή Θεραπεία» σημαίνει «Διαλογισμός». Κλείνω τα μάτια μου και είμαι εκεί, παρών, αφυπνισμένος. Δεν κάνω τίποτα που να δείχνει στο σώμα ότι δεν το αποδέχομαι και ότι θέλω να το αλλάξω. Δεν είμαι παρεμβατικός. Έχω πολύ χρόνο. Αφουγκράζομαι το ΚρανιοΙερό Κύμα, συνειδητοποιώ την περίοδο της παύσης του με την αφή των χεριών μου και τότε αρχίζω το «Θεραπευτικό Διάλογο». Παύση του ΚρανιοΙερού Κύματος σημαίνει πως το σώμα αυτοθεραπεύεται και έφτασε ο χρόνος για τον Ταξιδιώτη να κατανοήσει πώς συνέβαλε αυτός στην αρρώστια ή τον πόνο του. Εξαρτάται λοιπόν από τον ίδιο να αρχίσει σιγά σιγά να δοκιμάζει αυτό που του κάνει καλό στην καθημερινότητά του, χωρίς να χρειάζεται πια κανέναν θεραπευτή. Και αυτό είναι πολύ καλό.

 

Η ανάγκη για «Θεραπευτικό Διάλογο»

Στη Νέο-ΚΙΘ δεν υπάρχουν οι όροι βοηθάωκαι θεραπεύω. Η Νέο-ΚΙΘ δεν θρέφει λανθασμένες ελπίδες ότι θα απαλύνει τον πόνο κανενός. Αυτοί που την ασκούν όμως είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι να ακούν το σώμα, να ψηλαφίζουν το ΚρανιοΙερό Κύμα και να συμπορεύονται σαν καλοί Συνοδοιπόροι. Η εμπειρία με τη Νέο-ΚΙΘ διδάσκει πως, για να υπάρξει θεραπεία μια για πάντα, πρέπει ο Ταξιδιώτης να συνειδητοποιήσει ότι έχει και ο ίδιος ευθύνη για την αρρώστια του. Και αυτό μπορεί να το ανακαλύψει σχετικά σύντομα, μέσα από μερικές συνεδρίες με Θεραπευτικό Διάλογο. Εφαρμόζονταςμόνο τεχνικές ΚρανιοΙερής Θεραπείας, επέρχεται χαλάρωση για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Όταν η ΚρανιοΙερή Θεραπεία εφαρμόζεται μόνο με τεχνικές, χωρίς Θεραπευτικό Διάλογο, δεν διαφέρει καθόλου από μια οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική προσέγγιση ή φυσιοθεραπεία, και ο θεραπευτής έχει τους πελάτες του εξαρτημένους απ’ αυτόν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο ιδεώδης χρόνος μιας συνεδρίας με Θεραπευτικό Διάλογο είναι 70-75 λεπτά. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς, μέσα από την εμπειρία χιλιάδων Συνοδοιπόρων τη δεκαετία του 1980 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος αυτός είναι ο ιδανικός.
Αν το σώμα και το υποσυνείδητο του Ταξιδιώτη πάρουν το μήνυμα ότι «δεν έχω χρόνο και βιάζομαι να τελειώσω τη συνεδρία μου», δεν πρόκειται να εμφανίσουν βαθιά τραύματα στο προσκήνιο και να απελευθερωθούν απ’ αυτά. Συνεδρίες ΚρανιοΙερής Θεραπείας που διαρκούν 40-50 λεπτά μόνο, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια καλή προσέγγιση που προσομοιάζει με τεχνικές μασάζ. Τέτοιες συνεδρίες δεν έχουν Θεραπευτικό Διάλογο και δεν δίνουν τη δυνατότητα στον Ταξιδιώτη να θεραπευτεί μια για πάντα.

Η φιλοσοφία της Νέο-Κρανιοιερής Θεραπείας

Θεμελιώδης αρχή για τους μαθητές της Νέο-ΚΙΘ είναι το να δημιουργήσουν οι ίδιοι βιωματικές εμπειρίες και μέσα από αυτές να γίνουν πιο αληθινοί και πιο άνθρωποι. Να μάθουν ότι «μόνο ένας δάσκαλος υπάρχει και αυτός είναι κάθε φορά, και εκ νέου, το σώμα του εκάστοτε Ταξιδιώτη». Είναι απολύτως ζητούμενο για τους εκπαιδευόμενους να δουλέψουν με τον εαυτό τους, γιατί μόνο έτσι θα μπορούν μετά, όντας Συνοδοιπόροι σε άλλους, να έχουν κατανόηση και αποδοχή για τις εμπειρίες και τα βιώματα των Ταξιδιωτών τους. Πώς μπορεί κανείς να συνοδεύσει κάποιον Ταξιδιώτη του στο να ξαναβιώσει την τραυματική του γέννα, αν δεν έχει ξαναβιώσει ο ίδιος τη δική του; Πώς είναι δυνατόν να έχει ο Συνοδοιπόρος κατανόηση για τον Ταξιδιώτη ο οποίος βιώνει την εμπειρία μιας άλλης ζωής, όταν ο ίδιος δεν έχει βιώσει κάτι παρόμοιο με το ίδιο του το σώμα; «Όσο πιο αυθεντικός γίνομαι και ζω την αλήθειά μου, δηλαδή το ποιος είμαι, τόσο λιγότερο υπάρχει η περίπτωση να πονάω και να αρρωσταίνω». Η Νέο-ΚρανιοΙερή Θεραπεία είναι ένας άμεσος και ευθύς δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό στη Νέο-ΚΙΘ είναι το ζητούμενο όχι μόνο για μας τους ίδιους αλλά και γι’ αυτούς που θέλουν πραγματικά να θεραπευτούν. Η Νέο-ΚΙΘ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση να μάθεις, αν θέλεις, να είσαι υγιής και να το απολαμβάνεις…
Χαρίλαος Βογιατζής