βελονισμός για θεραπεία πόνου

Ιστορία, χρήσεις και τέχνη του βελονισμού

Βελονισμός (acupuncture) ονομάζεται μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής. Πρόκειται για μία πανάρχαια θεραπευτική μεθοδολογία, η οποία χρησιμοποιείται και σήμερα, έχοντας υποστεί με την πάροδο των αιώνων πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Έχει τις ρίζες της στην αρχαία Κίνα. Στηρίζεται στην παρατήρηση ότι στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σημαντικό ρόλο παίζουν μερικοί ενεργειακοί δρόμοι που σχετίζονται με τις διαδρομές βασικών νεύρων ή ομάδων νευρώνων που στο βελονισμό ονομάζονται «μεσημβρινοί». Στη διαδρομή τους υπάρχουν μερικά σημεία στα οποία, επεμβαίνοντας με μηχανικό ερεθισμό (στην περίπτωση του βελονισμού εισάγοντας βελόνες από το δέρμα σε άλλοτε άλλο βάθος) βελτιώνουμε τη διαταραγμένη ροή της ενέργειας με θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Στην Κίνα ο βελονισμός χρησιμοποιείται για θεραπεία μιας μεγάλης γκάμας ασθενειών και συμπτωμάτων τους. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες ασθένειες οι οποίες περιλαμβάνονται στο Κείμενο του Πανεπιστημίου της Σαγκάης της Παραδοσιακής κινεζικής Ιατρικής : Χρόνια Ηγμορίτιδα, Κώφωση,Γλαύκωμα, Μυωπία, Ρινίτιδα, πονόδοντος, κοινό κρυολόγημα, σχιστοσωμίαση, βρογχικό άσθμα, ακράτεια, αιματουρία, αμηνόρροια, δυσμηνόρροια, αιμορροΐδες, έκζεμα, πρόπτωση μήτρας,κλπ.

Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορες τεχνικές και σε διάφορα μέρη του σώματος όχι μόνο στην ιατρική αλλά και στην αισθητική. Μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματική θεραπεία για την απώλεια βάρους. Έτσι υπάρχει ο ωτοβελονισμός, ο su jok βελονισμός, ο αισθητικός βελονισμός και ο ηλεκτροβελονισμός

Η τέχνη του βελονισμού βασίζεται στον συνδυασμό των πέντε στοιχείων (five elements) και αυτά είναι το ξύλο, η φωτιά, η γη, το μέταλλο και το νερό. Σε πολλές χώρες του Κόσμου, ο βελονισμός συνδυάζεται αρμονικά με την κλασσική ιατρική.

Ο βελονισμός στον κόσμο

Για να γίνει κάποιος βελονιστής , απαιτείται πρωτίστως να έχει πτυχίο κλασσικής ιατρικής. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Σχολή Βελονισμού ακόμη στο Πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχει μόνο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική TCM (Traditional Chinese Medicine), αλλά επίσης ο Ιαπωνικός βελονισμός, ο κορεατικός βελονισμός κλπ.Το 2010 η UNESCO συμπεριέλαβε τον Βελονισμό στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από σχετική αίτηση της Κίνας.Στην Ελλάδα σήμερα (2013) υπάρχουν 5 σχολές Βελονισμού (4 στην Αθήνα και 1 στην Θεσσαλονίκη) : το Διεθνές Μετεκπαιδευτικό Κέντρο Βελονισμού, το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισμού Ελλάδος , ο Επιστημονικός Σύλλογος Ιατρών Βελονισμού Ελλάδος, η Ακαδημία Παραδοσιακής Κινέζικης & Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής και η Natural Health Science που διεξάγουν μαθήματα υποχρεωτικής φοίτησης μέσου όρου 250 ωρών.

Ο Βελονισμός βοηθάει στην καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων όπως ψυχοσωματικών, ωτορινολαρυγγολογικών, νευρολογικών, μυοσκελετικών, αναπνευστικών, ουρογεννενετικών, γυναικολογικών κ.α. Ταυτόχρονα ελαττώνονται μέσω του βελονισμού το άγχος και το stress του ατόμου μέσω των διαφόρων νευροφυσιολογικών και βιοχημικών διεργασιών επιφέροντας τελικά ηρεμία και ισοροπία στο αυτόνομο νευρικό σύστημα του ατόμου (ισοροπία Yin – Yang).

Χαρίλαος Βογιατζής