Ηλεκτροβελονισμός, μια σύγχρονη εναλλακτική εφαρμογή του βελονισμού

Η κλασική Κινέζικη εξήγηση του βελονισμού είναι, ότι το σώμα το διατρέχουν εντός του και στην επιφάνειά του ενεργειακά κανάλια, οι λεγόμενοι μεσημβρινοί, θρέφοντας ουσιαστικά τους ιστούς. Μία διακοπή στη ροή αυτών των καναλιών έχει ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμά των και κατ’επέκταση τη δυσλειτουργία των ιστών. Οι μεσημβρινοί επηρεάζονται βελονίζοντάς τους σε ειδικά βελονιστικά σημεία. Με αυτόν τον τρόπο ξεμπλοκάρονται και αποκαθίσταται η ομαλή ροή ενέργειας, η οποία επιφέρει τη σωστή λειτουργία των εκάστοτε οργάνων και ως επέκταση ολόκληρου του οργανισμού.

Ο ηλεκτροβελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον αισθητικό βελονισμό, στον ωτοβελονισμό και στον βελονισμό γενικότερα

Πως λειτουργεί ο ηλεκτροβελονισμός

Κατά τη σύγχρονη επιστημονική εξήγηση, η είσοδος της βελόνας σε συγκεκριμένο βελονιστικό σημείο, προκαλεί τρείς διαφορετικές αντιδράσεις:

 1. Τοπική αντίδραση: κατά την είσοδο της βελόνης στο δέρμα,προκαλείται μικρής εντάσεως παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που μέσα από μια διαδικασία διέγερσης της κυτταρικής μεμβράνης των κυττάρων, έχει ως αποτέλεσμα τη διέγερση των αισθητικών υποδοχέων και των νευρικών απολήξεων της περιοχής που βελονίζεται. Ένα άλλο φαινόμενο που δημιουργείται κατά την είσοδο της βελόνας στο δέρμα, είναι η πρόκληση μικρής φλεγμονώδους αντίδρασης, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μηχανισμών αναλγησίας και ομοιόστασης.
 2. Περιοχική αντίδραση: Κατά την είσοδο της βελόνης στο βελονιστικό σημείο, προκαλείται διέγερση ενός αισθητικού υποδοχέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την απάντηση του οργανισμού, στην περιοχή ερεθισμού. Αυτό το φαινόμενο έχει τη βάση του, στην ύπαρξη διαφόρων αντανακλαστικών τόξων, όπως το δερματο-σπλαγνικό, το σπλαγνο-δερματικό, το δερματο-μυϊκό κ.α..
 3. Γενικευμένη αντίδραση: Αναφέρεται στην αναλγητική δράση της βελονοθεραπείας, δια της εκκρίσεως οπιοειδών, όπως είναι οι ενδορφίνες.Ουσιαστικά με τον βελονισμό, επιτυγχάνεται η διέγερση αυτορρυθμιστικών και αυτοθεραπευτικών μηχανισμών του οργανισμού, με σκοπό την ενδυνάμωση και την προαγωγή της υγείας του.

Εφαρμογές ηλεκτροβελονισμού

Μια απο τις πολλές εφαρμογές του βελονισμού είναι ο ηλεκτροβελονισμός χωρίς βελόνες. Ο τρόπος διεγέρσεως των βελονιστικών σημείων γίνεται με την παροχή ήπιου ρεύματος, συχνότητος 10Hz μέσω ηλεκτροδίων τα οποία δεν εμβυθίζονται στο δέρμα. Έτσι ο ηλεκτροβελονισμός αποτελεί μια πιο σύγχρονη και ηπιότερη εφαρμογή.

Τα πλεονεκτήματά του είναι, ότι αποφεύγεται το τρύπημα με βελόνες, αποφεύγονται οι τοπικοί ερεθισμοί σε περιπτώσεις φλεγμονών, δεν τραυματίζεται το δέρμα, δεν επηρεάζεται εν αντιθέσει με τον βελονισμό από τις καιρικές συνθήκες ή την ποιότητα του περιβάλλοντος, υπάρχει η δυνατότητα ρυθμίσεως για την παροχή ακριβούς δόσης ενέργειας.

Αντενδείξεις για τον ηλεκτροβελονισμό είναι η ύπαρξη βηματοδότη, μεταλλικών εμφυτευμάτων (σε περίπτωση πρόσφατης τοποθέτησης), η περίοδος εγκυμοσύνης (κυρίως τους τρείς πρώτους μήνες καθώς και τον τελευταίο μήνα).

Ο ηλεκτροβελονισμός συμβάλλει σ’ ένα ευρύ φάσμα οργανικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών μεταξύ των οποίων: νευρολογικές και μυϊκές διαταραχές, όπως κεφαλαλγίες, ημικρανίες, διάφορες μορφές φλεγμονών, όπως τενοντίτιδα, αρθρίτιδα, επικονδυλίτιδα, αυχενικό, ισχυαλγία, οσφυαλγία κ.α.. Γαστρικές και εντερικές διαταραχές. Αναπνευστικές διαταραχές, όπως άσθμα, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, προβλήματα περιόδου, όπως δυσμηνόρροια, αμηνόρροια, έξεις, όπως το κάπνισμα, ο αλκοολισμός, η βουλιμία. Επίσης, βοηθά στο φυσικό ντοπάρισμα των αθλητών καθώς και στη γρήγορη ανάνηψη από τραυματισμούς.

Η συχνότητα των θεραπευτικών αγωγών και ο αριθμός αυτών κρίνεται από το βάρος, την οξύτητα και την χρονιότητα του εκάστοτε προβλήματος. Μετά την πλήρη ανάρρωση, συνιστωνται προληπτικες εξετάσεις3-4 φορές το χρόνο.

ηλεκτροβελονισμός

Διαγνωστικες και θεραπευτικες δυνατοτητες:

 • Ορισμός της λειτουργικής κατάστασης των οργάνων και των συστημάτων
 • Εκτελεση διαφορικής και συνθετικης διάγνωσης
 • Εγκαιρη διάγνωση διαφορων παθολογικών διαταραχών στα αλληλένδετα με τα βιολογικά ενεργα σημεία, των οργάνων και των συστημάτων κατά το προκλινικο στάδιο της νόσου, όταν τα συμπτώματα δεν είναι έντονα ή απούσα
 • Εντοπιση κρυφές ή λανθάνουσες εστίες μόλυνσης και καθορισμος τους στην αντίδραση ανοσίας του ανθρώπινου σώματος
 • Δοκιμη από βακτήρια, ιούς και άλλους μολυσματικούς παράγοντες
 • Επιλογή των ομοιοπαθητικών, αλλοπαθητικών και ισοπαθητικων ένδικα μέσα χωρίς την εισαγωγή τους στο ανθρώπινο σώμα
 • Δοκιμή των προϊόντων διατροφής, καλλυντικά, οδοντιατρικές και ορθοπεδικά υλικά, κλπ.
 • Προσδιορισμος των αρνητικών επιπτώσεων των διαφόρων παθογόνων, φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων, νιτρικών αλάτων, ραδιονουκλεΐδια, κλπ.
 • Παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της κάθε θεραπείας, αξιολόγηση της καταλληλότητας της επιλογής της και της εφαρμογής της

Ηλεκτροβελονισμός χωρίς βελόνες και Έλεγχος του Μεταβολισμού

Όλοι μας κατά διαστήματα έχουμε καταφύγει σε κάποια είδους δίαιτα. Πολλοί από μας επισκέφτηκαν κάποιο διαιτολόγο-διατροφολόγο, άλλοι κάποιο κέντρο αδυνατίσματος, άλλοι έκαναν την δίαιτα κάποιου φίλου τους, της θείας τους, των περιοδικών και πολλά άλλα. Τελικά όμως ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αδυνατίσαμε; Μάλλον όχι, τουλάχιστον οι περισσότεροι. Γιατί όμως δεν τα καταφέραμε;

Το συνηθέστερο είναι ότι ενώ ξεκινήσαμε ¨δυναμικά¨ την δίαιτα μας μετά από λίγο την διακόψαμε ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Τι είναι αυτό που τελικά μας οδηγεί στο ολίσθημα; Για κάποιους οφείλεται στο άγχος της καθημερινότητας που μας κάνει να ξεσπάμε στο φαί. Για άλλους ευθύνεται η στενοχώρια τους και βρίσκουν ¨παρηγοριά¨ στο φαγητό, άλλοι τρώνε από νευρικότητα, άλλοι επειδή δεν έχουν τι να κάνουν και άλλοι επειδή απλά πεινάνε πολύ και οι ποσότητες που τους υπαγορεύουν οι δίαιτες τους φαίνονται ψίχουλα.

Το ερώτημα τελικά δεν είναι, ποία δίαιτα είναι η κατάλληλη, αλλά πώς θα μπορέσουμε να την ακολουθήσουμε!

Την απάντηση έρχεται να μας την δώσει ο Ηλεκτροβελονισμός (χωρίς βελόνες) και να γίνει ο σύμμαχος μας στο δρόμο του αδυνατίσματος.

Ο ηλεκτροβελονισμός είναι μια νέα εναλλακτική θεραπεία που βασίζεται στον κλασσικό κινέζικο βελονισμό. Πως βοηθά; Μειώνει το άγχος και την νευρικότητα, φτιάχνει την διάθεση , κόβει την όρεξη, αλλάζει τον μεταβολισμό μας και μας αδυνατίζει. Είναι η πλέον ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του τοπικού πάχους.

Με άλλα λόγια το άτομο δεν έχει όρεξη και βουλιμικές κρίσεις, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του, ενισχύεται το θυμικό του, ισορροπείται το φυτικό νευρικό σύστημα, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί ενίσχυσης του πεπτικού συστήματος και όταν γίνει τοπικός ηλεκροβελονισμός έχουμε απόλυση και σύσφιξη.

Electro-Acupuncture

Ηλεκτροβελονισμός και απώλεια βάρους

Ο ηλεκτροβελονισμόςς όπως είδαμε μπορεί να συνδραμει στην απώλεια βάρους. Μπορεί να είναι είτε σωματοβελονισμός είτε ωτοβελονισμός.

Γίνεται χρήση ειδικών βελονών διαφόρων μεγεθών (ανάλογα με την περιοχή χρήσης και το μέγεθος της περιοχής που θα γίνει η λιποδιάλυση). Αυτές τοποθετούνται διαφορετικά σε κάθε συνεδρία στις περιοχές που βρίσκεται συσσωρευμένο το λίπος και συνδέονται ανά ζεύγη με ειδική συσκευή που διοχετεύει εναλλασσόμενο ρεύμα μεταβλητής συχνότητας (οι συσκευές είναι ειδικά κατασκευασμένες για την διέγερση του λιπώδους ιστού). Γίνεται σάρωση της περιοχής για καλύτερα και ομοιόμορφα αποτελέσματα.

Η διάρκεια της συνεδρίας είναι περίπου 20-25 λεπτά, με χρήση μηχανήματος ηλεκτροβελονισμού ειδικών προδιαγραφών που δημιουργεί συνθήκες εντονότερης λιποδιάλυσης. Η θεραπεία αφορά περιοχές διαφορετικές από φύλο σε φύλο. Έτσι στη γυναίκα, τοπική συσσώρευση υποδόριου λίπους έχουμε στους γλουτούς, στους μηρούς, την κοιλιακή χώρα, την εσωτερική επιφάνεια του γόνατος, την οπίσθια επιφάνεια του βραχίονα και την επιφάνεια κάτω από την κάτω σιαγόνα. Στον άνδρα, οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν την κοιλιακή χώρα, τις πλάγιες κοιλιακές περιοχές (love handles) και την πρόσθια τραχηλική χώρα.

Συνεπώς ο βελονισμός εκτός από εξισορρόπηση, τόνωση και αμυντική θωράκιση του οργανισμού, μπορεί και επεμβαίνει απ’ευθείας (άμεσα) στις περιοχές αυτές.

Πλεονεκτήματα σωματοβελονισμoύ

 • Απαλλάσσει το άτομο από το άγχος του φαγητού
 • Ρυθμίζει και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για απώλεια περιττού βάρους
 • Με τη βοήθεια ειδικών συσκευών ηλεκτροβελονισμού μειώνει τον όγκο των λιποκυττάρων
 • Επιταχύνει (δεν γνωρίζουμε πόσο) τον ρυθμό του μεταβολισμού (αυξάνει τοπικά τη μεταβολική δραστηριότητα των λιποκυττάρων)
 • Αυξάνει τη τοπική αρτηριακή άρδευση και βελτιώνει τη φλεβική παροχέτευση περιοχών
 • Επηρεάζει τον χημικό τρόπο (τις χημικές ουσίες) με τις οποίες το σώμα επικοινωνεί στον εγκέφαλο την πείνα, τη δίψα και τον κορεσμό (ορεξιογόνα και ανορεξιογόνα πεπτίδια, μεταβολισμό των λιπιδίων, μεταβολισμό της γλυκόζης)
Χαρίλαος Βογιατζής