Τι εννοούμε με τον όρο διατροφή

Ως διατροφή ορίζεται ο τρόπος που τρεφόμαστε. Με την πάροδο του χρόνου η έννοια της επεκτάθηκε περισσότερο και περιλαμβάνει όχι μόνο τα οφέλη που αποκομίζουμε από μια σωστή υγιεινή διατροφή αλλά και τις ασθένειες που προκύπτουν όταν αυτή είναι ανεπαρκής ή ελλιπής. Με μια πιο επιστημονική προσέγγιση, η διατροφή μπορεί να οριστεί ως εξής: Η διατροφή υποδεικνύει τις επεξεργασίες από τις οποίες ένας άνθρωπος μεταβολίζεται τα τρόφιμα για να εξασφαλίσει τη λειτουργία του.

διατροφική πυραμίδα

Φυσιολογία και ψυχολογία της διατροφής

Η διατροφή είναι επίσης μια πολύπλευρη επιστήμη, που περιλαμβάνει δύο μεγάλους άξονες:

  • Τη  φυσιολογία της διατροφής που αντιμετωπίζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός εκτελεί το μετασχηματισμό των τροφίμων, δηλαδή τις μεταβολικές διεργασίες. Αυτό περιλαμβάνει τη μελέτη του ρόλου των θρεπτικών μακροσυστατικών και μικροσυστατικών στο επίπεδο των κυψελοειδών βιοχημικών μηχανισμών, και τις συνέπειες τους  στους ιστούς, της ανισορροπίας ανάμεσα στην ενέργεια που απορροφάται και την ενέργεια που ξοδεύεται από τον οργανισμό.
  • Τη ψυχολογία της διατροφής που αναλύει την τροφική συμπεριφορά του ατόμου ή της ομάδας. Δίνει έμφαση σε ερωτήματα όπως «γιατί τρώμε;» ή «πώς διαλέγουμε τα τρόφιμα μας;». Στον άνθρωπο, αυτά τα ερωτήματα σχετίζονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κατασκευασμένο περιβάλλον, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις πολιτικές της υγείας, καθώς επίσης με τα χαρακτηριστικά του όπως τα εισοδήματά του ή την «κουλτούρα» του.

 

διατροφή και φρούτα

Τα θρεπτικά συστατικά και η αξία τους

Ο συστηματικός προσδιορισμός των κύριων θρεπτικών συστατικών και των ρόλων τους ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα τελευταία 50 χρόνια η επιστήμη της διατροφής ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τις χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες αλλά και τις παθήσεις που οφείλονται στο αυξημένο σωματικό βάρος, όπως ο διαβήτης , οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η παχυσαρκία, διάφορες αλλεργίες, οι οποίες εκτός από την γενετική προδιάθεση επιβαρύνονται και από τις διατροφικές μας συνήθειες. Έτσι έκανε την εμφάνιση της και η έννοια της ισορροπημένης διατροφής και φανερώθηκαν και οι βλάβες που οφείλονταν στις υπερβολικά κατεργασμένες τροφές. Επίσης αποκαλύφθηκαν και τα οφέλη των βιταμινών, των μετάλλων, των ολιγοστοιχείων, των αντιοξειδωτικών (φλαβονοειδή , καροτενοειδή) και των αμινοξέων. Το e-diatrofi έχει σκοπό την ενημέρωση μας για μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα προάγει την υγεία μας, με απλούς εύκολους και καθημερινούς τρόπους. Τα θέματα και τα άρθρα μας έχουν ποικίλη θεματολογία, την διατροφή και την υγεία, την διατροφή με σκοπό την μείωση του σωματικού βάρους, την διατροφική πυραμίδα, δίαιτες,μεσογειακή διατροφή, διατροφή για γράμμωση ή για όγκο.
διατροφή και υγεία
Πιστεύουμε ότι θα προσφέρουμε την καλύτερη ενημέρωση για την διατροφή και την υγεία. Επισκεφτείτε μας και ανακαλύψτε τα καινούρια άρθρα. Σας περιμένουμε!
Χαρίλαος Βογιατζής